Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu




6 Ocak 2017 Cuma

Yumurtalı Patates

Hani tok olsan da yemek isteyeceğin bazı yemekler vardır, benim için ilk sırayı "yumurtalı patates" alabilir. Çok severim ancak yapmaya yeni başladım :)
Neden mi?
Çünkü patates kızartmayı yeni öğrendim.
Bizim evin yumurtalı patates yapıcısı teyzemdir, o geldi mi muhakkak en az 1 defa yapılır bu yemek. Çünkü teyzem bu işe kendini verir, o patatesleri özenle soyar doğrar kızartır bir yerde toplar ve her seferinde bu yemeğin püf noktasını söyler: patatesler yumurtalarla buluşmadan önce muhakkak yeniden ısıtılmalıdır.
Benim yemek yapmaya yaklaşımım apayrı bir yazının konusu olur ama kısaca bizim evde yemekler hep çok uzun zamanlarda, yavaş yavaş ve detaylıca yapıldığından ben de yemek yapma işini hep zor, sıkıcı ve meşakkatli zannederdim.
Patates kızartmayı daha yeni ve kendi kendime öğrendim desem eminim "yok artık" diyen çok olacak. Ama öyle.
Öncelikle kafamı karıştıran şey şu oluyordu: derin bir tencerede mi yapmak gerek yoksa normal bir şey yeterli olur mu? teflon olması şart mı? Yağı ne kadar koymalıyım? Bunlar çok önemli detaylar ve bunları bilmediğim için de ben patates kızartmıyordum.
Zaten fırında küp patatesleri hafif zeytinyağı ve baharat ile karıştırarak pişirip yemeyi daha da çok seviyorum. Ama bu haliyle yumurta koymak pek güzel olmuyordu.
Ben de geçtiğimiz haftalarda (belki ay olmuştur) rastgele bir tencerede kızartma denedim, vallahi oldu. Sonrasında teyzem usulü patatesleri yeniden ısıtıp üzerine başka kapta karıştırdığım yumurtaları da ekledim. Tadından yiyemedik!
Yok yalan, hepsini süpürdük :)
Sonra "kızartma tenceresi" olarak satılan bir şeyin olduğunu gördüm. (Züccaciye bölümüyle ilgim alakam nasıl bu cümleden çıkarılabilir) Mavisini aldım ve dün akşam 3 seferde patateslerimi kızarttım. İçindeki telli aletin ne işe yaradığını da karabalıkla beraber çözdük, ne güzel bir düşünceymiş o öyle :)
Ve işte enfes yumurtalı patatesimiz hazır:


Kızartma pek tavsiye edilen bir şey değil ama evde üçümüzün aynı anda yumulduğu yemek bulmak da zor. Bir de bir gün öncesinden Yeliz gibi tencere yemeğin yoksa akşam 7den sonra yapılabilecek pratik bir çözüm.
Bilmeyen zaten yoktur diye tarif yazma gafletine girmiyorum, tereciye tere satmayalım :)
Ama kırmızı lahana gibi resmen gözümde büyüyen ve benim araştırmadığım ne varsa yapasım geldi, patlıcan hiç kızartmadım, onu mu denesem diyorum, üzeri bol yoğurtlu.
Of ne canım çekti şu an :)

* Ev yapımı yoğurt belki olabilir, denemek için. Zira makinesi ve çeşitli yöntemleri dahil ben de bıktım tutturamadığım kıvamdan. Sorun hep mayadan, ben napim :)

15 yorum:

  1. Patatesi ufak ufak küp şeklinde doğruyorum ben. Yalnızca 1 patates. Teflon tavada az yağda altını çok açmadan çevire çevire pişiriyorum. Altını çok açınca dışı kararıyor, içi sert kalıyor. Piştiklerinde (yumuşuyorlar) tavayı alıp varsa fazla yağını süzdürüyorum. Ve üzerine 2 yumurta kırıp, baharat ekleyip kahvaltıya servis ediyorum.

    Ben de bir dönem dev yerdim. Şimdi çok nadir.
    Çok eğlenceli menüdür ve bizde de hep en sevdiğim teyzemle yenir.

    YanıtlaSil
  2. Ben de yakın zamanda keşfettim bu lezzetli tarifi hakikaten tencere yemeği yoksa can kurtarıcı oluyor, lezzeti de cabası.
    Ellerinize sağlık :)

    Yazılarınızı keyifle takip ediyorum ama her zaman yorum yapamıyorum haberiniz olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Patatesi kim sevmez. Hem de zeytinyağda kızartmasını. Sarımsaklı yoğurtlu yapacaksın. Biraz biber ve biraz patlıcan da olacak. Kabak olmasa da olur. Sonla yiyip yan gelip yatacaksın.

    YanıtlaSil
  4. Yelizin tencere yemeği teorisine katılıyorum kesinlikle. Çok güzel yazmış bir çırpıda okudum amaaaaaaa :) bu patatesli yumurtayı da es geçemeyeceğim ben kahvaltıya çok yaparım bunu çok da severek yeriz. Afiyet olsun size de :)

    YanıtlaSil
  5. Dur ben sana daha az kalorili bir tarif vereyim patetesleri daire seklinde dogra sonra birazcik su koy tavanin kapagini kapat. Suyu cekince catal batir haslanacaklar sonra ustune yumurta kir ve karistir. Yumurta pisince bir tabaga al.ustune maydonoz dereotu dogra bir de pul biber serpistir en sonda sizma zeytinyagini gezdir ohhh mis. Afiyet olsun simdiden. Anlamadigin yer olursa ben de cok iyi anlatamamis olabilirim:)) sor tamam mi

    YanıtlaSil
  6. çooook severimmmmmm ayy canım çektiii

    YanıtlaSil
  7. Bu hafta sonu ben de yapayım. Bayadır erteliyordum.
    Ha tava ha tencere, ha alüminyum ha teflon. Hiç farketmiyor.
    Tarifi geliştirebilirsin. İçine biber doğrayabilirsin. Domates ekleyip menemenvari bişeyler ortaya çıkarabilirsin. Sucuk falan hayal gücünün ve damak tadının gittiği yere git :) Yapabilirsin inanıyorum :D

    YanıtlaSil
  8. Kapına bir tencere yemek bırakasım geldi :))

    YanıtlaSil
  9. Ayyyy bayılırım.Eşim çok güzel yapar:)

    YanıtlaSil
  10. Doğrusu anlattığın şekilde yapıldığında bana daha zahmetliymiş gibi geldi. Az yağda yapılmayan bir tavada kızartıyorum ben önce biraz kapaksız, sonra da kapak kapatıp kısık ateşte. İçi iyice pişsin diye. En son yumurtayı kur karıştır tamam, tekrar ısıtma falan derdi olmuyor.

    YanıtlaSil
  11. Amanin Esra gerçekten inanmıyorum. Pazar günleri tencere tencere yemek yapıyorum keşke yakın olsaydık bi tencerede sana yapardım be gözüm :)
    7'den sonra gerçekten yemek falan yapılmıyor zaten çok aç oluyoruz bende mecburen 3-4 günlük yemek yapıyorum pazar gününün bir kısmını ayırsan rahat edersin aslında cancağızım. perşembe cuma da deepfreezeden önceden yapıp kızartılmak üzere hazırladığım köfteleri çıkartıp kızartıyorum. Bak bu da pratik oluyor. cuma günü de genel de pratik bi yemek seçiyorum. Katı kıvamlı bir çorba, makarna, menemen, kahvaltı, tost gibi...
    Afiyet olsun bu arada hiç tarzım değil yumurtalı patates belirtmeden geçemiyciiiiimmmm :)

    YanıtlaSil
  12. Çok severim, ama ben öyle kızartarak değil minik küpler halinde doğrayıp az yağda soteleyerek biraz uzun sürede yaparım. O uzun süre kısmı beni de sıkıyor bu nedenle az yapıyorum:) Kızratmalı bu hali eminim daha güzeldir, ne de olsa ne kadar yağlı ve zararlı o kadar lezzetli:(

    YanıtlaSil
  13. oleyyyy!!!
    YUmrutalı patates benim bekar evimin baştacı idi
    görünce hemen gelip okumak istedim yazını
    afiyet şeker olsun tatlım

    YanıtlaSil
  14. Bayılırım yumurtalı patatese. Ayrıca kızartma konusunda yalnız değilsin. Ben de çok yakın bir zamanda öğrendim ; ) Yemek yapmak da hiç ilgi alanıma girmiyor. Hatta Efeyi sağlıklı besleme derdim olmasa kahvaltı ve makarna ile ömrümü geçirebilirdim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...