Her yemeğin bir pratiği olmalı :)
Neyse ki benim gibi oturup mantı aç(a)mayanlar için hem pratik hem leziz hem de sağlıklı tarifler var.
Kereviz çok uzun yıllardır hayatımda olan bir sebze değil.
Hatta onun için "yeni üretildi galiba, ben daha önce hiç görmüyordum" demişliğim bile var.
Sapı da oldukça faydalıymış ama ben hiç kullanmadım, nasıl ve nerede kullanılıyor onu da bilmiyorum.
Ama kerevizin yemeğini çokça tüketmeye başladım, zaten evde sadece ben yiyorum :)
En basit haliyle;
Malzemeler:
2 orta boy kereviz
1 orta boy patates
1 adet havuç
1 adet mandalina ya da portakal
Yapılışı:
Kereviz, patates ve havuç minnak kıvamda doğranır.(küp şekli de olabilir ama hepsini aynı boy yapamıyorum hala)
Tencereye azıcık zeytinyağı ve ardından minnak malzemeler konur.
Üzerine mandalina/portakal suyu eklenir.
Yaklaşık 1 bardak ılık/sıcak su konur.
İsteğe göre tuz da eklenerek tencerenin kapağı kapatılır(tam değil, yarım)
Yaklaşık 20-25 dakikaya yemeğiniz pişmiş olur,
Afiyet olsun :))
* Senin tarif pek yavan geldi, daha güzel bir tarif yok mu derseniz de Mutfak Sırları sitesinde elbette ki daha güzeli var :)
** Yemeklerin pişip pişmediklerini anlamak için arada tadına bakarız ya, işte kereviz ve patates burada karışabiliyor, dikkat edin :)
Kerevizle ben de ancak evlenip Antalya'ya yerleştikten sonra tanıştım ve kışın tercih ettiğim yegane sebze diyebilirim. Burada bol yapraklı, taze saplı ve küçük köklü olarak bulunabildiği gibi iri kök olarak da satılıyor. İlk versiyondan daha çok alıyoruz. Taze yapraklarını ince doğrayıp tuzla ovduktan sonra z.yağı, sarmısak, limon suyu ve pul biberden oluşan bir sos döküp biraz bekletiyoruz. Bu salatanın lezzetine inanamayacaksınız. Saplarını ise 2-3 cm doğrayıp kökleriyle birlikte terbiyeli pişiriyorum, o da çok güzel oluyor. Soğan, parça et (kuşbaşı, kemikli et, tavuk olabilir ya da et sevmiyorsanız etsiz de olabilir) sıvı yağla kavrulup biraz salça eklenir. Doğranmış saplar ilave edilip etler pişene kadar beklenir. Sonra 1 yumurta sarısı ve 1 limon suyu çırpılıp terbiye yapılır, yemeğin suyuyla ılıtılıp karıştırarak eklenir. 2-3 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır. Seveceğnize eminim. Sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgili Leylak Dalı; sarmısak kısmına biraz çekinceli olsam da bundan sonra sapıydı, köküydü, yaprağıydı atılmayacak; değerlenecek.. :)
SilBu ara favori yemeğim olur zeytinyağlı portakallı kereviz...
YanıtlaSilOff bak canım çekti şimdi , akşama kereviz mi yapsam ki ....
Renkler falan da acayip güzel, lezzetli olmuş demek ki belli :) Ellerinize sağlık
Çok teşekkürler.. kendisiyle geç tanışmış olsam da çok kurtarıcı bir yemek olduğunu düşünüyorum kerevizin.. Hem çabuk pişiyor hem lezzetli hem de sağlıklı; daha ne olsun:)
SilSize de afiyetler..
Çok severim... çok duydum portakallı mandalinalı ama denemeidm hiç..denemeli
YanıtlaSilÇok pratik bence denemelisin tadı da hakikaten güzel :)
Sil